Derma Vita - Клиника за клинична и естетична дерматология

ул."Акад. Иван Буреш" №8 София


понеделник / петък - 10:00–18:30


събота - 10:00–16:00


неделя - Почивен ден


 

02 / 962 25 33(44) 0884 94 95 81 02 / 962 87 70 office@dermavita.bg

Лечение на акне

ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕ – КРАСИВА КОЖА, БЕЗ ПЪПКИ

Акнето е причина №1 за посещение при дерматолог. По данни на СЗО до 90 % от младежите във възрастта между 10 и 20 години страдат от заболяването под различна форма. През последните години се наблюдава тенденция за развитие на акне и сред хора преминали възрастта на пубертета, а дори и след 35-40 годишна възраст.


Въпреки, че акнето засяга само кожата, но не и общото здравословно състояние, то може значително да влоши качеството на живот и социалните контакти, дори и да създаде психологически проблеми. Лечението на акне може да е доста дълъг процес, които изисква постоянство и търпение от пациента. Най-важна е навременната консултация с дерматолог, които да назначи адекватно лечение за акнето, според състоянието на кожата ви. В клиника Derma Vita работят специалисти-дерматолози с голям опит, а клиниката разполага с най-съвременните технологии, които се прилагат за лечение на акне.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКНЕТО?

В началото особено по време на пубертета под влияние на хормони, наречени андрогени, мастните жлези на лицето, деколтето и гърба започват да секретират повече себум: това състояние се нарича хиперсеборея. Кожата става мазна, лъщи, порите се разширяват и започват да се появяват единични пъпки. Типични са т.нар комедони –„бели точки” (затворени комедони) или „черни точки” (отворени комедони). Тази среда благоприятства размножаването на бактерия, наречена Propionibacterium acnes. Така се образуват възпаленията – папули, пустули, кисти, които понякога могат да бъдат много болезнени. Момчетата и момичетата са засегнати еднакво, като при момчетата по-тежкото протичане е по-често. Въпреки че леките форми на акне може да се подобрят с определени процедури и козметика, при по-тежките форми често се налага и прием на антибиотици. За ефективно лечение на акнето, задължително трябва да посетите дерматолог.

Лечение на акне 1
Лечение на акне - по-гладка кожа

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА АКНЕ?

Дефинирането на проблема е основна стъпка към лечението на акне. Освен при младежи, акнето е често срещан проблем и при възрастни. Основните причини са хормонални колебания, стрес, наследственост и неправилни продукти за грижа за кожата. Ето как тези фактори влияят на организма и предизвикват възпаления:


Хормонални колебания. Общо акнето, с медицинско наименование - Vulgaris, се причинява от хормонални промени в организма и обикновено се появява в тийнейджърските години. Акнето се дължи пряко на повишаването на нивата на андрогенния хормон. Изследването на хормоните е първа стъпка при лечението на акне.


Стрес. Доказано е, че стресът е причина за акнето при възрастните. Когато нивата на стрес постоянно се повишават, надбъбречните жлези сигнализират за производството на мъжкия хормон - андроген, който кара мастните жлези да отделят повече себум. Тъй като този излишък на себум се натрупва, е по-вероятно да се развие акнеично възпаление. Тъй като жените произвеждат по-голям процент андрогени в надбъбречната жлеза, отколкото мъжете, стресът по-често засяга възпаленията на акне при жените. За да лечението на акне ще спомогне овладяване то стреса.


Наследственост. Много хора са генетично предразположени да развият акне. Гените играят роля по няколко начина: първо, те допринасят за чувствителността на кожата. Тези пациенти, които са генетично предразположени към акне, също проявяват силни възпалителни реакции към кожни дразнители и бактерии в сравнение с тези, които нямат наследствени данни за проблеми с акнето.


Неправилни продукти за грижа за кожата. В някои случаи продуктите за кожата, които мъжете и жените използват за лечение на акне, могат да допринесат за неговото развитие. Препарати за почистване на лице, овлажнители или други продукти, които съдържат сурови съставки, могат да доведат до дразнене и запушени пори. Препоръчително за пациенти с акне-податлива кожа е да използват продукти с некомедоногенни съставки, т.е., козметика, предназначена да намали запушване на порите. Най-добре е да използвате продукти, които са предписани лично на вас от вашия дерматолог. Това помага за лечението на акне.

Лечение на акне 2
Лечение на акне със съвременни технологии

ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕ

Акнето е заболяване, което може да продължи и над 5 години. Лекува се бавно, задължително от дерматолог и изисква много постоянство и грижи.
Най-разпространено е локалното лечение на акне, т.е. прилагане на различни лосиони, кремове, гелове, сапуни. Дерматолозите често прилагат антибиотици, бензоил пероксид, ретиноиди, салицилова киселина, азелаинова киселина, алфа-хидрокси киселини и др. Те подпомагат отпушването на порите, унищожават бактерията, действат противовъзпалително и антисеборейно. При комбиниране на различни медикаменти може едновременно да се атакуват различни механизми на възникване на акнето. Това гарантира по-дълготраен ефект на лечението на акне.


Системна терапия с лекарства за лечение на акне, като антибиотици, контрацептиви или ретиноиди, се налага при случаи на средно тежко и тежко протичащо акне, както и при липса на достатъчен ефект от локалната терапия.

 

СЪВРЕМЕНИИ ТЕХНОЛОГИИ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕ

През последните години към терапията за лечение на акне активно се включват химични пилинги и лазерни процедури – противовъзпалителна терапия при активно акне с диоден лазер, LED терапия, фракционирана лазерна терапия за премахване на белези, микроиглена терапия, IPL и други.

 

  • Лечение на акне с химични пилинги. Видът химичен пилинг се определя според проблема. Подходящ за лечение на акне е азелановият пилинг. Той е повърхностен пилинг, с минимално време на възстановяване, съчетавайки салицилова киселина и азелаинова киселина. Подновява кожата, като премахва мъртвите клетки от повърхността ѝ и стимулира метаболизма на клетките отдолу. С поредица от азеланови пилинги можете да постигнете значително подобрение на кожата, да се справите с акнето и епидермалната хиперпигментация. Влияе добре върху акне белезите и разширените пори, като ги прави по-малко забележими.

 

  • Лечение на акне с микгронидлинг. В борбата с акнето и белезите се включва иновативната Радиочестотната микронидлинг терапия - Vivace. Радиочестотната микронидлинг терапия се извършва от дерматолози и съчетава три различни технологии – микронидълинг, радиочестота и LED светлина. Принципът на работа е доставяне в дълбочина на радиочестота и LED светлина чрез позлатени микроигли. Синята LED светлина унищожава бактерията, причиняваща възпаление при акне, а радиочестотата предизвиква оздравителните процеси и производството на колаген, което заличава белезите и в същото време свива разширените пори. Броят на процедурите се определя според състоянието на вашата кожа. След терапията се получава леко зачервяване, което отшумява в рамките на няколко часа. Предимството при лечение на акне с микронидлинг терапия е, че не налага оздравителен престой.

 

  • Лечение на акне с LED светлина. Друг съвременен метод за лечение на леки до средно-тежки форми на акне е самостоятелното прилагане на LED светлина. Синята светлина притежава силно антибактериално действие. Достига дълбоко в порите, където живеят Propionibacterium acnes, бактериите които причиняват възпаление. Те произвеждат протопорфирини, които поглъщат синята светлина и се отделят свободни кислородни радикали. Радикалите водят до унищожаване на бактериите. Червената светлина има лечебен ефект върху акнето, тъй като стимулира процесите на заздравяване и успокоява кожата. Увеличава притока на кръв и кислород и води до синтез на нов колаген. LED терапията може да бъде основен метод на лечение на акне, а при необходимост в комбинация с друго такова. Процедурата не крие никакви рискове и е напълно безболезнена. Необходими са 8 до 10 процедури, по 2 пъти седмично.

 

  • Лазерите при лечение на акне. Лечение на акне се извършва и с IPL фототерапия. Най-често при фототерапията се използва IPL или т.нар. интензивна пулсова светлина. Тя обхваща спектър от лъчи (видими и инфрачервени 560 – 1200 nm), за да може едновременно да се атакуват различни проблеми и несъвършенства по кожата. IPL лечението на акне е предназначено за хора с леки до умерени случаи на възпалено акне. По време на лечението с IPL, светлината прониква през слоевете на кожата, като спомага убиването на акне бактериите и намалява възпалението и излишния себум, което характеризира акнето. Това е възможно благодарение на OPT (Оптимална пулсова технология). При лечение на акне с IPL значително се подобрява външния вид на кожата, намалява се акнето, като в същото време се третира зачервяването и пигментацията.

 

Лечение на акне 3
Лечението на акне е възможно

 

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ ПРИ ЛЕЧЕНИ НА АКНЕ

Освен чисто медицинските форми на лечение на акне в последните години все по-активно се говори, че храненето също се отразява върху здравето на кожата. В подкрепа на това вече има и доста медицински доказателства. Ето основните препоръки на дерматолозите:

  • Наблягайте на продукти богати на бета каротени, а именно моркови, домати, чушки, лозови листа, рукола, спанак, тиква
  • Приемайте богати на омега 3 храни, защото те много добре се борят с възпаленията – орехи, риба - особено сьомга, морски дарове, ленено семе, спанак, къдраво зеле, зеленолистни и др.
  • Може да прекалите колкото искате с пресни плодове и зеленчуци
  • Избягвайте храните с висок гликемичен индекс или т.нар. концентрирани въглехидрати “junk food” – бял хляб, вафли, пасти, картофи, стафиди, бял ориз
  • Намалете консумацията на пилешко месо, прясно мляко и всякакви нискомаслени или обезмаслени продукти

За да се избегне влошаване на състоянието и появата на белези, е желателно да не се предприема самолечение. Свържете се с вашият дерматолог възможно най-рано и проявете търпение. Лечението на акне няма да се случи за една нощ, но с правилната терапия и грижа, е възможно да се радвате на чиста и здрава кожа.

 

ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕ – КРАСИВА КОЖА, БЕЗ ПЪПКИ
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКНЕТО?
ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА АКНЕ?
ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕ
СЪВРЕМЕНИИ ТЕХНОЛОГИИ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕ
ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ ПРИ ЛЕЧЕНИ НА АКНЕ