Derma Vita - Клиника за клинична и естетична дерматология

ул."Акад. Иван Буреш" №8 София


понеделник / петък - 10:00–18:30


събота - 10:00–16:00


неделя - Почивен ден


 

02 / 962 25 33(44) 0884 94 95 81 02 / 962 87 70 office@dermavita.bg

Лечение на белези

Акнето е едно от най-срещаните кожни заболявания. Често след преминаване на активната му фаза, то оставя след себе си различни по форма, големина и брой белези.  Най-общо те са: хлътнали (под нивото на кожата или атрофични) и по-рядко надигнати (хипертрофични) белези.  В ранните фази на формиране на белега преобладават съдовите и пигментни промени, които са временни, а промените в консистенцията и крайният му  вид, следствие от колагеновото ремоделиране, са постоянни.

 

Основната причина за образуване на белезите е развитието на възпалителен процес с участието на множество клетки, химични субстанции и  бактерията Propionibacterium acnes. В процеса на възстановяване на проблемния участък, понякога обаче, настъпва известно засягане на структури на дермата и така се стига до образуването на неравности по кожата. Както се спомена атрофичните/хлътнали белези при акнето са по-чести.

 

Те се разделят на 3 основни типа:

 

1. Удар с пикел/ ice-pick – тесни, < 2 мм, рязко ограничени, които достигат дермата, а понякога и по-дълбоко разположената хиподерма. Те са по-широки на повърхността и се стесняват в дълбочина;

 

2. Хълмисти rolling – те са по-плитки и широки (4-5 мм) и създават неравен, вълнист вид на кожата;

 

3. Boxcar – по-широки от първия тип, като не се стесняват; кръгли или овални, рязко ограничени; могат да са повърхностни или дълбоки.

 

Надигнатите или хипертрофични белези имат плътна консистенция. Те по-често могат да се открият по гърба или гърдите, като понякога с времето намаляват своята големина. Изборът на метод или методи за третиране на белезите от акне се прави, като се вземат предивд големината на засегнатите зони, вида на белезите, типа кожа на пациента, времето, с което разполагат за възстановяване и други фактори. При повърхностни и пресни белези най-добро повлияване има от технологиите ResurFx, IPL , KTP или LED терапия, допълнени от действието на повърхностни или средно-дълбоки химични пилинги.

 

По-старите и дълбоки белези изискват по-сериозна намеса, като обикновено процедурите за тях имат и известен възстановителен период.

 

 

Процедура

  Подходящи зони за третиране   Индикации

Класически лазерен пилинг с Ербиум лазер

1-2 процедури (7-14 дни период на възстановяване) Бузи, чело

Дълбоки белези от акне и шарка, дълбоки бръчки, силно фотоувредена кожа, белези от операция

Фракциониран лазерен пилинг

2-4 процедури (3-7 дни период на възстановяване) Лице, шия, ръце, различни други части на тялото

Дълбоки и средно-дълбоки белези от акне, стрии, фини и средно-дълбоки бръчки, белези от операция, фотоувредена кожа

Дермапен/Дермаролер 4-6 процедури (2-4 дни период на възстановяване) Лице, шия, деколте, различни други части на тялото

Средно-дълбоки и повърхностни белези от акне, разширени пори, стрии, фини бръчки, белези от операция

ТСА (трихлороцетна киселина) пилинг

3-5 процедури 5-8 дни период на възстановяване Лице, шия, деколте

Средно-дълбоки и повърхностни белези от акне, разширени пори, фини бръчки, повърхностна пигментация

 

Всички от технологиите посочени по-горе може да се комбинират, като най-подходящата програма за Вас ще бъде изготвена от нашите дерматолози, които имат повече от 10 години опит в лечението на различни видове белези.