Derma Vita - Клиника за клинична и естетична дерматология

ул."Акад. Иван Буреш" №8 София


понеделник / петък - 10:00–18:30


събота - 10:00–16:00


неделя - Почивен ден


 

02 / 962 25 33(44) 0884 94 95 81 02 / 962 87 70 office@dermavita.bg

Лечение на розацея

Розацеята е доста често хронично кожно заболяване, което засяга милиони хора по света. В  класическия си вид розацеята се проявява със зачервяване предимно по бузите, носа, челото и брадичката, лесно изчервяване и възпаления. Началото и е най-често между 30-тата и 50-тата година от живота и жените са по-често засегнати от мъжете. Също така розацеята е по-типична за хора с по-светла кожа.

 

Тъй като розацеята в повечето случаи се развива сравнително бавно, в началото може да се бърка със слънчево изгаряне и дълго време да остане недиагностицирана. Постепенно във времето зачервяването става все по-забележимо и трайно. Появяват се мрежички от разширени капиляри (телеангиектазии), които постепенно се увеличават. При някои хора допълнително може да има парене и щипане в засегнатите зони. В по-тежките случаи се образуват и плътни червени болезнени и понякога гнойни пъпки. 

 

Розацеята може да причини засягане на очите, като пациентите се оплакват от парене, щипане, сълзене, дразнене от светлина и  чувство за песъчинки в очите.

 

При мъжете може да се развие една по-особена форма, наречена ринофима. При нея основно е засегнат носът, като той поради разрастване на съединителна тъкан изглежда голям, с неравна и налобена повърхност.

 

Никой не знае със сигурност какво причинява розацеята. Учените са се спрели на няколко теории:

 

- Нарушение в кръвоносните съдове, което води до тяхното подуване и последващо зачервяване;

- Генетично предразположение в комбинация с провокиращи фактори;

- Запушване отворите на мастните жлези от малки кърлежчета наречени Demodex folliculorum, които нормално живеят в космените фоликули.

 

Факторите, които влошават розацеята са: стрес, топлина, слънчева светлина, студ и вятър, алокохол, гореща и пикантна храна.

 

Като хроничен проблем розацеята търпи периоди на влошаване и подобрение и за разлика от акнето при нея не настъпва „израстване” на заболяването. Дори напротив, оставена без лечение, розацеята има тенденция към постепенно влошаване.

 

Диагнозата се поставя от дерматолог на базата на клиничен преглед. Няма специфични тестове или изследвания, които да се прилагат за диагностициране на розацея.

 

За съжаление розацеята не може да бъде напъно излекувана, но може да бъде достатъчно добре контролирана, като се постигат дълги периоди на ремисия.

 

За лечението, в зависимост от формата на заболяването, се ползват голямо разнообразие от методи и средства: дермомедицинска козметика, локални и перорални антибиотици, азелаинова киселина, ретиноиди и разбира се лазерни и IPL системи. От изключителна важност за крайния резултат е избягването на рисковите фактори.

 

Понастоящем лазерните и IPL технологии заемат оснвно място в терапията на розацеята поради многостранното им въздействие върху проблема. Освен че трайно премахват разширените капиляри, те допринасят за редуциране на червенината и склонността на кожата да реагира с изчервяване под действие на различни стимули (емоция, атмосферни влияния, храна). Допълнително оказват противовъзпалителен ефект, намаляват отока и повишената чувствителност на кожата.

 

В Дерма Вита имаме повече от 10 години опит в лечение на розацея с апаратни технологии и към момента разполагаме с последно поколение IPL и лазерни системи (Excel V, LED), с които помагаме на нашите пациенти. За пълния курс най-често са необходими 3-5 процедури през 3-4 седмичен интервал.

 

Задължително за страдащите от розацея е употребата на дермомедицинска козметика, както и ежедневното нанасяне на слънцезащитен продукт.