Derma Vita - Клиника за клинична и естетична дерматология

ул."Акад. Иван Буреш" №8 София


понеделник / петък - 10:00–18:30


събота - 10:00–16:00


неделя - Почивен ден


 

02 / 962 25 33(44) 0884 94 95 81 02 / 962 87 70 office@dermavita.bg

Псориазис

Псориазисът е хронично-рецидивиращо, възпалително, имунно медиирано заболяване, чиято честота е 1-2% за България. Характерно за него е, че поради различни нарушения в имунната система, клетките на кожата се делят твърде бързо, при което се образуват плътни, червени плаки, покрити от сребристи люспи.

 

Нормално една клетка преминава през всички слоеве на епидермиса за 4 седмици. При псориазисът обаче този период е скъсен няколко пъти до 3-4 дни. Клетките на повърхността не успяват да завършат своето развитие и се натрупват една върху друга под формата на люспи и образуват плаки. Обривите при псориазиса имат различни размери – от капка до големи и сливащи се плаки, които могат да обхванат почти цялото тяло. Най-често плаките се откриват по лакти, колене, скалп, зоната на кръста, ръцете и краката. Всички възрасти може да бъдат засегнати, като при псориазисът в голяма степен има наследствено предразположение. Понякога плаките може да  изчезнат напълно за различен период от време, спонтанно или след проведено лечение.

 

Много фактори са в състояние да влошат заболяването. Най-честите са – студено и сухо време, инфекции, стрес, прием на някои лекарства, операция, злоупотреба с алкохол и цигари.

 

При някои хора освен  кожата може да има и ставно засягане с подуване зачервяване и болка на различни стави. Допълнително често при болните от псориазис се наблюдават промени по ноктите – те задебеляват, променят цвета си и имат множество малки хлътвания на повърхността си.

 

Псориазисът не е заразен! Няма начин да се предаде от човек на човек чрез контакт.

 

Към настоящият момент има много и различни методи и средства за лечение на заболяването. Най-разпространените са:

 

- Кортикостероидни кремове;

- Емолиенти, омазняващи кремове;

- Катрани;

- Аналози на витамин Д3;

- Ретиноди.

 

При по-тежките форми се включват УВ фототерапия, като особено добре се отразява тясноспектърната УВ Б фототерапия, каквато се предлага и в Дерма Вита. Ако е необходимо се предписват и медикаменти от групата на цитостатици, а при тежки и резистентни форми се назначава терапия с ново поколение медикаменти, т.нар. биологични средства.

 

Псориазисът не може да бъде излекуван завинаги, но може да се постигат трайни и продължителни ремисии.