Derma Vita - Клиника за клинична и естетична дерматология

ул."Акад. Иван Буреш" №8 София


понеделник / петък - 10:00–18:30


събота - 10:00–16:00


неделя - Почивен ден


 

02 / 962 25 33(44) 0884 94 95 81 02 / 962 87 70 office@dermavita.bg

UV кабина

Редица дерматологични заболявания се профилактират или лекуват успешно  благодарение на познатия и утвърден отдавна метод, наречен фототерапия.Този метод е въведен в дерматологичната практика в началото на миналия век. Той е лесен за приложение и действието му се базира на влиянието, което определени спектри от UV лъчение оказва върху кожата. В зависимост от дължината на вълната, UV лъчите се делят на 3 групи: UV А (320-400 nm), UV В (280-320 nm) и UV С (190-280 nm). За целите на фототерапията се ползват UV А и UV В лъчите. UV лъчите действат в много направления и често фототерапията е първи метод на избор в лечението на различни заболявания, тъй като е лесен, ефективен и нерядко по-безопасен от медикаментозното лечение.

 

Дерма Вита е оборудвана с една от най-съвременните кабини за фототерапия на лидера в производство на медицинска апаратура Waldmann.

 

Как работи кабината?

Кабината излъчва самостоятелно UV А и B лъчи, както и комбинация от двата вида лъчи. Установено е, че най-благоприятен ефект оказва т.нар. тясноспектърна UV B фототерапия (311 nm). Тази дължина на вълната се оказва, че притежава най-полезно действие при най-малък риск от странични реакции. Точното дозиране на интензивността на лъчение и времетраене се задават от дерматолог спрямо заболяването и индивидуалните осбености на пациента.

 

Колко процедури са необходими?

В повечето случаи се препоръчват 2-3 облъчвания седмично, като целият терапевтичен курс изисква близо 20-30  процедури.

 

Кои заболявания се повлияват успешно на фототерапия?

Най-честото заболяване, което успешно се повлиява от фототерапия, е псориазисът. Той засяга 1-2 % от населението в България и по-тежките му форми освен дискомфорт могат до доведат до инвалидизация на пациентите. При по-леките форми на псориазис, фототерапията може да бъде напълно достатъчна да доведе до ремисия на заболяването. По-тежките форми изискват комбинация с медикаменти. Други заболявания, които фототерапията успешно повлиява, са: атопичен дерматит, червен плосък лишей, розов лишей витилиго, парапсориазис, пруриго. Освен за цялото тяло, фототерапията може да бъде прилагана и в по-трудно достъпни зони, като скалпът например. За целта Дерма Вита разполага и със специален UV гребен, който повлиява различни дерматози с локализация по главата.

 

Безопасна ли е процедурата?

Понякога след процедура може да има зачервяване и лек сърбеж на кожата, което преминава в хода на следващите третирания при прецизиране на параметрите.

 

Колко време отнема една процедура?

Фототерапията е много лесна и ефективна методика, която е изключително подходяща за хора с натоварено ежедневие. Отнема минути, не изисква никаква подготовка и специфични грижи от страна на пациентите. 

 

Може ли са се комбинира с други средства?

Фототерапията много добре се съчетава и с различни локални средства за лечение, като така се повишава ефективността на терапията.

 

Напоследък все повече хора страдат от т.нар. слънчева алергия. Според експертни проучвания около 20% от живеещите в Европа и САЩ проявяват различни форми на слънчеви алергии, като по-често засегнати са жените. Среща се по-често във възрастта между 20-40 години и веднъж появила се обикновено напомня за себе си всяка пролет и лято в продължение на няколко години.

 

Кога се проявява слънчевата алергия?

Проявите на алергия започват в началото на пролетта при първите топли слънчеви лъчи. Ключова роля за развитието на слънчеви алергии имат свободните радикали, образувани в следствие на действието на UV лъчите върху кожата. Те предизвикват оксидативен стрес (увреждане на клетъчните мембрани, на нуклеарната и митохондриална ДНК и клетъчните протеини) и могат да повлияят имунната система, в следствие на което се появяват симптомите на слънчева алергия. Естествена защита на кожата ни срещу свободните радикали са различни ензими и витамини, като ко-ензим Q10, витамини Е, А, C и други антиоксиданти.

 

Как се проявява слънчевата алергия?

Обривите се разполагат най-често в областта на деколтето, гърба на ръцете, по долните крайници, т.е. откритите части от тялото, но при по-бурно протичане могат да се разпространят и обхванат други области. Нерядко по-тежкото протичане на алергичната реакция може да бъде съпроводено от  поява на малки мехурчета.

 

Повлияват ли се кожните слънчеви алергии от UV кабините?

Кожните слънчеви алергии успешно могат да бъдат успокоени чрез действието на UV кабините. Тази фототерапия има благотворно действие.

 

Колко процедури са необходими?

За да избегнете неприятния сърбеж, дискомфорт, червенини и обриви, е препоръчително да се направи една серия от 10-15 процедури в UV кабина (но не солариум, нямат нищо общо), за да се получи т.нар. „закаляване” на кожата или „харденинг” феномен. Целта е много деликатно и постепенно да се намали чувствителността на кожата спрямо UV лъчите, за да можете да се наслаждавате спокойно на хубавото време навън и отпуската.