Derma Vita - Клиника за клинична и естетична дерматология

ул."Акад. Иван Буреш" №8 София


понеделник / петък - 10:00–18:30


събота - 10:00–16:00


неделя - Почивен ден


 

02 / 962 25 33(44) 0884 94 95 81 02 / 962 87 70 office@dermavita.bg

Прекомерно изпотяване / Хиперхидроза

С терминът хиперхидроза се означава заболяване, при което има доста изразено и силно потене. В повечето случаи повишеното потене е вид защитна реакция в случаи на по-голямо физическо натоварване, прегряване или стрес. Може да се потим усилено и при проблеми с бъбреците и заболявания на нервната и сърдечно-съдовата системи. Като цяло прекомерното потене или хиперхидроза засяга около 2 % от хората. Най-изразено е в зоните на подмишници, длани и стъпала, но и други части от тялото също може да бъдат ангажирани. Предполага се, че това състояние е под контрола на симпатиковата нервна система и факторите, които се явяват на-чести провокатори, са стрес, физическо натоварване и пикантна храна.

 

Какво може да направи ботулиновият токсин при този проблем?

Той всъщност пречи на предаването на импулса от неврона към потната жлеза и така се потиска нейната дейност. Тя спира да получава сигнали за отделяне на пот и като резултат за известен период от време потната жлеза не е активна.

 

Какво представлява самата процедура?

Тя се извършва от квалифициран дерматолог. Преди процедурата се прави специален тест, който определя къде потенето е най-силно. След това ботулиновият токсин (ботокс) се инжектира с много фини игли, като се разпределя на няколко места и най-много се поставя в зоните, където има по-изразено потене. Като цяло има съвсем лек дискомфорт само в момента на поставяне и след това може веднага да се върнете към ежедневните си занимания.

 

Какво се случва след процедурата?

В рамките на близо месец след процедурата потенето започва постепенно да намалява, като в болшинството случаи се редуцира до около 80 %.  След месец тестът за потене може отново да се повтори и ако е необходимо да се досложи още малко ботулинов токсин.

 

Колко е траен ефектът?

Нормално е да има известни индивидуални различия, но все пак потене няма да има поне 7-9 месеца. Най-препоръчително е да се подложите на тази процедура 2-3 месеца преди лятото, за да го прекарате спокойно и без излишни притеснения.