Derma Vita - Клиника за клинична и естетична дерматология

ул."Акад. Иван Буреш" №8 София


понеделник / петък - 10:00–18:30


събота - 10:00–16:00


неделя - Почивен ден


 

02 / 962 25 33(44) 0884 94 95 81 02 / 962 87 70 office@dermavita.bg

Ботокс

БОТОКС ИЛИ КАК ДА СЕ РАЗДЕЛИМ С БРЪЧКИТЕ

Ботоксът е верен съюзник на знаменитостите в упоритата им битка с времето. Популярността му през годините нараства толкова,че той излиза от рамките на Холивуд и се превръща в любима процедура на всяка жена. Ботулиновият токсин или както сме свикнали да го наричаме – ботокс, е най-бързият начин за спиране на бръчките. В дългата му история на употреба, ботоксът се е превърнал в специализирано средство за борба с остаряването и неизменно присъства в анти-ейдж програмата на съвременната жена.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БОТОКСЪТ?

Ботокс 1
Ботокс - най-бързият начин да се разделиш с бръчките

 

Ботоксът се синтезира от бактерията Clostridium Botulinum, която се среща естествено в природата. Повече от две десетилетия ботулиновият токсин се използва от невролози при възрастни и деца за лечение на мускулни крампи на лицето и врата. Използват го и очни спациалисти при случаи на кривогледство и двойно виждане. Ботоксът още се използва в медицината за лечение на прекомерно изпотяване, мигрена, мускулни нарушения и някои нарушения на пикочния мехур и червата. Понастоящем се използва за лечение на повече от 20 различни заболявания.

 


Използването на ботокс за естетични корекции е с дългогодишна история. Тъй като бръчките между веждите (глабела) и други се причисляват към т.нар. хиперкинетични лицеви линии, които се образуват следствие на мимическата дейност, те могат да бъдат загладени чрез релаксиране на съответните мускулни влакънца. Това е начинът, по който действат инжекциите с Ботулинов токсин. Те целят да отпуснат определен мускул или група от мускули като по този начин предотвратяват образуването на бръчки в третираната област или прекратяват задълбочаването им, когато вече са се образували.

 


Третирането на бръчки с ботокс има доказан и видим резултат и това е причината милиони хора по света да го избират като едно от основните средства за борба с остаряването. Инжектирането в повърхностния слой на кожата я изглажда почти веднага, което придава младежко излъчване. Релаксацията на мускулите след процедура с ботокс е временна, но изключително ефективна и бърза. Ботоксът влияе положително и на потната секреция, като я намалява в участъка, където е приложен. Затова се изплолва за лечение на прекомерно изпотяване.

 

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА БОТОКСА?

Ботоксът винаги действа, ако са спазени всички правила за неговото съхранение и поставяне. Дължи добрата си репутация най-вече на основните си плюсове:

 •  изключително ефективни резултати
 •  моментално изглаждане на бръчките (до 3 дни след поставяне)
 •  изглаждане дори на дълбоки бръчки
 •  бърза процедура


В част от случаите хората, подложили се на терапия с ботокс, намаляват мимиките, довели до образуването на бръчки дългосрочно и това е една от причините всяко следващо поставяне на ботокс, да е все по-дълготрайно.

КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ПО ПОСТАВЯНЕ НА БОТОКС?

Ботокс 2
Ботокс - резултат след 1 процедура

Ботоксът се инжектира с тънка игла. Усеща се съвсем лек дискомфорт при първоначалното убождане, но след това той отшумява и не са необходими обезболяващи. Дискомфортът може да се редуцира чрез предварително охлаждане на мястото. Професионализмът на специалиста, извършващ процедурата, е от ключово значение за максимално добрите резултати. Дългогодишният опит на специалистите от клиника DermaVita гарантира безопасното и перфектно поставяне на ботокс.

 

КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТАВИ БОТОКС?

Ботоксът се поставя в зоните на динамични бръчки, които на практика са следите от изразяването на нашите емоции. Ботоксът ефективно намалява:

 • хоризонтални бръчки на челото
 • „гневната” бръчка между веждите
 • бръчките тип „пачи крак” - около очите
 • бръчки на носа
 • бръчки в ъгъла на устата
 • бръчки на шията
 • бръчки на деколтето

БЕЗОПАСЕН ЛИ Е БОТОКСЪТ?

Дебатите относно безопасността на ботокса са провокирани главно от употребата му от непрофесионалисти. Ботоксът е сертифициран за употреба още през 80-те години и оттогава успешно се бори с признаците на стареене, като страничните ефекти са предизвикани предимно от несертифицирани продукти или неквалифицирани лица, които поставят инжекцията.

 


Досега данни за пряка вреда върху здравето в следствие от поставянето на ботокс няма. Всички странични ефекти, които се наблюдават рядко, преминават след известно време и не оставят никакви следи. Ботоксът не е хирургическа интервенция и макар че е свързан с инжектиране на субстанция, самият той няма доказани негативни влияния върху здравето.

 


Безопасността на процедурите с ботокс се гарантира от професионализма на дерматолога и качеството на самия продукт. Клиника Derma Vita работи единствено със сертифицираните продукти - ботулинов токсин, при които транспортирането и съхранението на препарата стриктно се следят. Д-р Паскова има над 17-годишен опит в дерматологичната естетика и е доказан професионалист в своята област, като не прави компромиси с качеството.

 

КАКВИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ МОЖЕ ДА ИМА БОТОКСЪТ?

Ботокс 3
Ботокс - над 17 години опит с инжектиране на ботокс

 

Ботоксът може да има странични ефекти. Нито един от тях обаче не е постоянен и обикновено отшумява в рамките на няколко дни. Най-чести са малки хематоми, леко зачервяване и оток, които преминават бързо. След процедурата е желателно пациентът да не лежи в продължение на няколко часа.


Най-сериозното последствие от поставянето на ботокс е т.нар. „падане на клепача”, което се случва в 1% от случаите. Дори и да е налице подобна реакция, тя не е перманентна и отшумява за няколко седмици.
Ако имате притеснение след поставяне на ботокс, веднага се свържете с вашия лекар!

 

КОГА СЕ ВИЖДА ЕФЕКТ И КОЛКО ПРОЦЕДУРИ СА НЕОБХОДИМИ?

Ефектът от ботокса не се проявява веднага. Обикновено резултатите се виждат след 2 или 3 дни. След инжектиране на ботокс ще имате кожа с младежки вид от 3 до 6 месеца след процедурата. Дълготрайността й обаче зависи от дълбочината на бръчките, инжектираното количество и силата на мимиката. Имайте в предвид, че при активни спортисти, ефектът на ботокса е с намалена трайност.


Процедурата по поставяне на ботокс може да се повтаря през периоди, не по-малки от 3 месеца. Това се налага заради вероятността при по-честа употреба организмът да започне да образува антитела срещу токсина.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Инжектирането на ботокс не може да бъде приложено в случаите при:

 •  възпаление на кожата в областта на инжектиране
 •  наличие на операции, променили структурата на мускула, в който ще се инжектира
 •  глаукома
 •  хемофилия (затруднено кръвосъсирване)
 •  грипни състояния и прием на антибиотици
 •  пациенти с невромускулни и автоимунни заболявания, като множествена склероза
 •  хора, приемащи следните групи лекарства: аминогликозидни антибиотици, калциеви блокери, хинин, пенициламин
 •  бременни и кърмещи жени

 

СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА

За максимална ефективност след поставянето на ботокс:

 • не трябва да се масажират или натискат инжектираните места
 • през първите 4 часа да се избягва легналото и наведено положение, за да не премине ботоксът към друга мускулна група
 • до 24 часа след процедурата да се избягва спортът
 • до 72 часа след процедурата да се избягват козметични продукти със съдържание на спирт и козметични процедури като пилинги и масажи


БОТОКС ИЛИ КАК ДА СЕ РАЗДЕЛИМ С БРЪЧКИТЕ
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БОТОКСЪТ?
КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА БОТОКСА?
КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ПО ПОСТАВЯНЕ НА БОТОКС?
КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТАВИ БОТОКС?
БЕЗОПАСЕН ЛИ Е БОТОКСЪТ?
КАКВИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ МОЖЕ ДА ИМА БОТОКСЪТ?
КОГА СЕ ВИЖДА ЕФЕКТ И КОЛКО ПРОЦЕДУРИ СА НЕОБХОДИМИ?